Sayfalar

23 Şubat 2013 Cumartesi

Ateşe Dayanıklı Balon

Sihirbazlar bir kesenin içinde su kaynatmak için kullanırmış bu numarayı :) Şimdi ise balon kullanarak görsellik katılıyor deneye ..
 Malzemeler: Balon, mum, su ,

 tabakta dursun diye eritince mumu çocukların dikkatini çekti elbette bu bile başlı başına deneydi sanırım :) Küçükken tüm elime eritir sonra da kazırdım bi güzel .. Çoğumuz yapmışızdır sanırım, çocuklar niye mahrum kalsın bu keyiften :)
 Mumu yakıyoruz önce ve gönüllüleri alarak balon muma tutmalarını istiyoruz . İlk deneme öğretmen tabi ki .. Ne olur sorusuna , Neden ... sorularına verilen cevaplarla birlikte .. Patlıyor elbette .
 Sonra da içine su koyup deniyoruz patlıyor mu diye .. Patlamıyor ve sıvıların ısı için en iyi iletkenler olduklarını görüyoruz ..
 Suyun hızlı iletkenliği sayesinde ; mum suyu ısıtır, balon inceliği sayesinde ısıyı geçirir, su aynı iletkenliği ile balonu soğutur… Süreç tekrar eder ve balon patlamaz.  Mumdan çıkan karbon balon üzerinde birikir ve kurum oluşturur. Su kullanarak ısıyı kontrol etmiş oluyoruz.  Örneğin ,vücudumuz da ısısını kontrol etmek için su kullanır. Sıcakladığımızda terlememiz gibi J



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder