Sayfalar

18 Mart 2013 Pazartesi

Sosyal Sorumluluk: Evdeki İlaçları Ne yapmalı ?

Eczacılık Fakültesi'nde okuyan ev arkadaşım , makale okurken rastladığı bir konudan bahsetti geçenlerde. Dedim ki o zaman gel, bizim çocuklara da anlat :) Kabul etti sağolsun , daha birinci sınıf.. Minicik de olsa ilk eczanesini açmış oldu:) Heyecan doluydu , tabi çocuklar da ..
İlk önce eczacılık hakkında sohbet ettik çocuklarla.. Nedir , neler yapar .. Tuba 'yı oldukça şaşırttılar :) 
Konu çok hassas aslında . Hepimizin duyarlı olması gereken bir konu.
Aldığımız ilaçları çoğu zaman buzdolabında biriktiriyoruz her birimiz. Bir daha hasta olduğumuzda doktora tekrar gidiyoruz yazdığı ilaçları aynı da olsa alıyoruz ve kullandığımız kadarını kullanıyoruz biriktirmeye devam ediyoruz. Sonra bir gün çıkarıp tarihlerine bakıp çoğunu çöpe atıyoruz ve ilaç almaya devam ediyoruz. Yarım kalan ilaçları ya da tarihi geçen ilaçları çöpe attığımızda hayvanlar bu ilaçları yiyerek sağlıkları olumsuz yönde etkileniyor ya da daha kötüsü ölebiliyorlar :(  
   Ancak ilaçları herhangi bir eczaneye teslim edersek ; 
 -Yarım kalan ilaçları ,ilaç  alacak durumu olmayan insanlara verebilirler ve onların iyi olmaları için vesile olmuş oluruz. 
 -Tarihi geçmiş olanları da imha yerlerine gönderirler ve  doğaya karışmasını , hayvanların zarar görmesini engellemiş oluruz. 
Zeynep 'in '' ilaçları çöpe attığımızda ne olur ?'' sorusuna cevabı :  doğaya karışır , toprak nefes alamaz , tüm canlılar bundan olumsuz etkilenirler . 
    Velilerden istediğim evde kalan ilaç kutularını dizdik. Çocuklar ilaç satın aldılar . Sonra da yarım kalan ilaçları, kullanmadıkları ilaçları , tarihi geçmiş ilaçları eczacılarına geri verdiler. Geri getirdiklerinde neden geri getirdiniz sorusuna verdikleri cevaplar da bu konudaki duyarlılıklarının arttığını gösterdi . 










1 yorum: